Feest

Eindelijk, het is begonnen. Het feest van de lente. Ieder ochtend worden we met een concert van de vogels gewekt. De Prunus en de Magnolia bloeien uitbundig doordat de zon zich nu in alle warmte laat voelen. In struiken en bomen zwellen de knoppen. Het duurt nu niet lang meer of het eerste frisse groen laat zich zien. Het zindert in de lucht. Je ruikt de lente. Kortom: Het is Feest. We zijn aangekomen bij de F.

Fruitbomen

Misschien wat laat, maar echt alles is dit jaar wat later. Nog maar 4 bomen en de boomgaard thuis is gesnoeid. Het was meer werk omdat ik vorig jaar daar ook al niet aan toegekomen was. Op zich niet zo heel erg om een jaar over te slaan, maar dat betekent wel dat ik er meer werk aan heb nu. Met snoeien let je op groeitakken en bloeitakken. En je houdt de vorm van de boom in de gaten want ook dat telt mee. Ik kan u geen handleiding geven hoe je dat doet met een fruitboom, want zo werkt dat helaas niet. Tientallen boeken zijn erover geschreven, maar de praktijk is vaak weerbarstig. Je leert uit ervaring. Gewoon proberen dus. En pakt het dit jaar niet zo goed uit, dan is er volgend jaar weer een nieuwe kans om het beter te doen. Je kunt ook eens meelopen met een vakman. U bent van harte welkom. Meehelpen het snoeihout opruimen hoort er uiteraard ook bij.

Frezen

We zien het momenteel overal om ons heen gebeuren: De boeren ploegen hun akkers, de tuinmannen spitten het hof en de moestuin wordt voorbewerkt voor hopelijk weer een groeizaam en smakelijke opbrengst. Nu is de tijd voor de grondbewerking. Al eeuwenlang wordt de bodem intensief bewerkt en hebben de ontginningsboeren het toch maar voor elkaar gekregen om van bijvoorbeeld die arme Brabantse zandgronden vruchtbare akkergrond te maken. Met ploegen keer je de bovenlaag zodat alles wat er nog stond onder wordt gewerkt. Met frezen werk je de bovenste lagen door elkaar en vermeng je de vruchtbare toplaag. Door het omwerken maakt je de structuur los en breng je lucht in. Iedere grondlaag kent echter zijn eigen leven aan schimmels, bacteriën en andere beestjes. En die zitten daar met een doel, zoals alles in de natuur een doel en functie heeft. Uit experimenten blijkt dat door de grond niet te bewerken dat veel meer regenwormen geeft, de gewassen beter wortelen, de grond rul blijft en een goede opbrengst geeft. Ook in uw tuin heeft u veel groei en bloei te danken aan het bodemleven en is het niet aan de raden om ieder jaar alles om te spitten in de border. Strooi de mest en plantenresten maar gewoon tussen de beplanting. De regen, samen met de wormen en insecten, werken dat vanzelf voor u in de bodem. Zo ziet u maar. Ook al denkt u dat u de tuin in uw eentje moet doen, u heeft veel meer hulp dan u dacht.

Fagus

Een bijzondere bomenfamilie is die van de beuk: Fagus. In gematigde gebieden op het noordelijk halfrond komt deze boom veelvuldig voor. Europa kent diverse soorten (Fagus sylvatica), maar ook in Azië zoals China, Taiwan en Japan (Fagus crenata, – engleriana en – japonica bijvoorbeeld) en Noord-Amerika (Fagus grandifolia) hebben hun eigen varianten. Kenmerkend voor deze boom is dat het een bladverliezende boom is die wel 46 meter hoog kan worden, nootjes levert, die een voedzame lekkernij zijn voor knaagdieren en wilde zwijnen. En prachtig hout voor meubels. De dikste beuken van Europa staan in Groot-Brittannië, waar ze een omtrek hebben van meer dan 9 meter. In Nederland doen ze het met ruim 7 meter ook niet slecht. En daar komt nog ieder jaar een paar centimeter bij.

En waarom vind ik de beuk zo bijzonder? Omdat deze boom van nature een prachtige vorm heeft met een mooie vertakking tot heel laag. Dat doet die om de heel erg dunne schors te beschermen, die makkelijk verbrand in de zon. Er zijn 10 verschillende soorten Fagus.  En nog in verschillende kleuren ook. Beuken kunnen heel oud worden. Drie- tot vierhonderd jaar komt her en der in Europa voor. Italië claimt er een te hebben van zelfs meer dan 1000 jaar.

Deze Faggio del Piancone zoals ze ‘m noemen, kunt u vinden in Casargo in Lombardije, langs de rivier. Waarschijnlijk zo’n plek waar u en ik ook heel oud zouden kunnen worden.

 

U kent beuken waarschijnlijk vooral als haag, want daar wordt die heel veel voor gebruikt. En dat is dan weer jammer. Want er zijn nog zoveel andere plantsoorten die je als haag kunt gebruiken. Maar dat komt dan wel weer aan de orde als we aan de H toe zijn.