Iedere maand een vers tuinverhaal

Iedere maand verschijnt een verhaal  van Pieter Kies in de rubriek “In Goede Aarde”; Korte verhalen over wat Pieter in zijn werk en op zijn vakgebied tegenkomt. Soms actueel, soms serieus, maar altijd met een knipoog.

Leest u de verhalen van Pieter ook zo graag? Meldt u dan aan op de pagina contact‘ en zet bij de opmerkingen: Column. Dan zorgen wij ervoor dat u maandelijks een ‘vers’ verhaal krijgt toegestuurd.

Verwondering

De oud-directeur van De Hermitage in Amsterdam, Ernst Veen, heeft een droom verwezenlijkt. Hij heeft een tv-serie mogen maken over de mooiste beeldentuinen ter wereld. Op verschillende uithoeken van de wereld heeft hij eigenaren bezocht, die op hun landerijen buiten kunst tentoonstellen in een natuurlijke setting. Het was een heel bijzondere serie om te volgen omdat er niet veel mensen zijn die én over visie én over het geld beschikken om een dergelijke beeldentuin te kunnen creëren. Tuinen van Verwondering heet de serie. Wat mij betreft ontbrak één tuin aan het rijtje. Die heb ik dus maar zelf bezocht. Lees verder

Pap

Vaste planten, bomen, tuinen en ook tuinontwerpen zijn gewilde onderwerpen voor velen. Met grote regelmaat verschijnen er boeken op dit gebied. Als je zou willen, kun je iedere week wel iets nieuws scoren in de boekhandel. Waar ik ook ben, ik loop altijd wel even een boekwinkel in om te zien wat er op de plank staat. Niet alles is even interessant. Maar zo af en toe…

Lees verder

Zegen

Eigenlijk kan het iedere ochtend de vaste vraag zijn: Hoe laat gaat het regenen vandaag? Hebben we dit jaar al een paar droge dagen achter elkaar gehad? Ik laat m’n gemoed niet gauw beïnvloeden door het weer, maar ook ik, met mijn werk-buitenshuis-hebbende, word het wel een beetje beu. Inzaaien van gras gaat niet lekker op natte grond, het onkruid schiet meters hoog terwijl schoffelen geen zin heeft en alles zit onder de modder. Is die regen ook nog ergens goed voor?

Lees verder

Appel

Zo’n 15 jaar geleden heb ik bij hen de tuin ontworpen en aangelegd. Met zorg hebben we toen een paar appelsoorten uitgekozen voor de boomgaard achter het huis. Appels om uit de hand te eten en appels voor de moes. Een van de soorten was de notarisappel, een oud soort dat heel geschikt is voor het bakken van taarten en andere lekkernijen. Maar toen er na verloop van jaren daadwerkelijk appels aankwamen, viel het resultaat tegen. Sterker nog, de beoogde notarisappel bleek een nepper, die zelfs niet lekker smaakte. In het archief heb ik het nog nagekeken. Maar wat me op papier is geleverd, was in de praktijk een ander soort. Had ik dat moeten zien? Nou, er zijn ongeveer wereldwijd meer dan zevenduizend soorten appels. Ik ken er een aantal, maar toch echt niet allemaal. Toch zat het me niet lekker.

 

Lees verder

Grap

Moeiteloos somde ik de merken op: “Fort, Limex, Matador en dan nog Hummer…”. Ze lagen zowat onder de tafel van het lachen. Ik begreep de hilariteit niet zo goed. Eerst moest ik drie soorten drank opnoemen, toen de namen van drie mooie vrouwen en daarna drie merken kruiwagens. Waarom ze nu zo moesten lachen?

Lees verder